#

Často kladené dotazy

Kdy můžu zažádat o vízum?

Jakmile již máš založený profil na stránkách Canago a zažádal jsi pro výpis z rejstříku trestů (nejlépe v průběhu prosince), můžeš o vízum zažádat, jakmile se celý proces vydávání otevře. Přidělování víz je pro každou zemi limitováno, a čím dříve si zažádáš, tím větší šance na jejich získání tu pro Tebe je! V roce 2014 byla kvóta vyčerpána v rekordním čase – během několika hodin. Jakmile je stanovený limit naplněn, máš další šanci získat vízum až zase za rok, v lednu 2016.

Mám právo si vybrat z nabídky zaměstnání?

Jakmile zaplatíš programový poplatek a odevzdáš všechny potřebné dokumenty, dostaneš seznam všech nabízených pozic, ze kterých si můžeš vybrat tři. Poté Ti sjednáme interview s příslušným zaměstnavatelem dle Tvých preferencí a aktuálních potřeb hotelů a rezortů. Budeš-li vybrán a zaměstnavatel Ti nabídne pracovní pozici s ohledem na tvé zkušenosti a výkon během pohovoru, očekává se, že danou pracovní pozici přijmeš.

Kdy se konají pohovory se zaměstnavateli?

Interview pro letní sezónu se konají od února do dubna, interview pro zimní sezónu pak od července do září.

Můžu cestovat s kamarádem?

Ano, ale nezaručíme Ti, že zaměstnavatel vás přijme oba. Šance je poměrně vysoká, ale přesto doporučujeme během pohovorů nezmiňovat to, že jste přátelé. Kamarádův výstup totiž třeba taky může nepříznivě ovlivnit Tvé šance na skvělé zaměstnání.

Kolik peněz bych si měl vzít sebou, je nějaká doporučená částka?

Imigrační zákon požaduje, abys měl na svém účtu k dispozici nejméně 2500 CAD. Jednak je tak zajištěno to, že budeš mít nějaké finanční prostředky do doby, než dostaneš svou první výplatu, ale také si v případě nutnosti budeš schopný uhradit např. prodloužení zdravotního pojištění, letenku domů a další nepředvídané výdaje.

Jaký typ pojištění mi bude sjednán? Co je v něm obsaženo?

Prvních 90 dnů pojištění je zahrnuto v Canago balíčku. Ten obsahuje komplexní zdravotní pojištění včetně pojištění pro případ úrazu na svahu! Dokonce budeš mít zajištěn přístup do mobilní aplikace, kde zjistíš potřebné detaily v případě, že je budeš potřebovat a zrovna nebudeš mít možnost si je vyhledat jinak. Pokud v Kanadě zůstáváš déle jak 90 dnů, pojištění si jednoduše prodloužíš přes svůj online profil, ale o tom všem ještě budeš před odletem dostatečně a včas informován.

Kolik peněz dostanu za práci zaplaceno, kdy a jak?

Výše platu se pohybuje mezi 9-14 CAD (dle sjednané pracovní pozice). Canago Ti poskytne informace o tom, jak si založit bankovní účet v regionu, ve kterém budeš žít. Toto bude pravděpodobně jedna z prvních věcí, kterou po svém příletu do Kanady budeš muset vyřídit. Zaměstnavatel pak musí přeposílat peníze na tento bankovní účet. První výplatu dostaneš zhruba po dvou týdnech práce a následně pak každý týden nebo čtrnáct dnů. Tvůj zaměstnavatel Tě ale o všech těchto podrobnostech bude informovat, jakmile úspěšně projdeš interview.

Kde budu bydlet?

Ty a Tvůj zaměstnavatel byste se měli na způsobu ubytování domluvit ještě předtím, než do Kanady vycestuješ. Buď je ubytování v místě nebo blízkosti Tvého zaměstnání nebo tu je možnost sjednat si ubytování nezávisle v místních ubytovnách. Bydlení pro zaměstnance funguje na podobném principu jako vysokoškolské koleje, takže, počítej, že nejspíš budeš sdílet pokoj s nejméně dalšími 2-3 lidmi. Někteří zaměstnavatelé Ti umožní vybrat si svého spolubydlícího, např. pokud jedeš do stejného místa se svým kamarádem, ale většinou se složení pokojů odvíjí od pohlaví, dostupnosti a typu zaměstnání. Pokud tvůj zaměstnavatel přímo neposkytuje ubytování, dopomáhá ti alespoň pomocí a poskytováním informací o možnostech ubytování poblíž.

Kolik zaplatím za ubytování?

Platba za ubytování se pohybuje mezi $10-$15 za noc a tato částka je odečtena z tvého platu. Podobně jako u nájemních smluv budeš muset uhradit zálohu za případné nastalé škody. Zálohu musíš uhradit buď předtím, než se nastěhuješ, nebo Ti je posléze odečtena z tvého platu. Zálohu dostaneš zpět po skončení pracovního poměru, pokud z Tvé strany nedošlo k žádnému majetkovému poškození. Ale stejně jako o všem ostatním tak i o formě a možnostech ubytování budeš informován zavčas svým zaměstnavatelem.

Na jak dlouho se uzavírá pracovní smlouva?

Pro zaměstnance na letní sezónu se uzavírá smlouva na dobu 4-5 měsíců, na zimní sezónu 4-6 měsíců. Délka smlouvy se však také odvíjí od Tvé pracovní pozice a potřeb Tvého zaměstnavatele.

Kolik hodin budu pracovat?

Práce na plný úvazek zahrnuje přibližně 30-40 hodin týdně. Směny závisí na potřebách zaměstnavatele a také na celkovém chodu zařízení. Na začátku a konci sezóny se může vyskytnout spíše méně práce, pokud rezorty či hotely nejsou ještě plně obsazené. Nicméně o rozvrhu směn a časové náročnosti Ti více konkrétních informací řekne budoucí zaměstnavatel.

Co to je číslo sociálního pojištění? Proč ho potřebuji a kde ho mohu získat?

Číslo sociálního pojištění je to, které zaměstnavatel potřebuje na to, aby tě zaregistroval do vládního systému. Za pomocí tohoto čísla Ti pak jsou odečteny daně a odečíteny z platu a bez něj Ti zaměstnavatel nebude moci zaplatit! Zažádat si o číslo sociálního pojištění je jednou z Tvých důležitých povinností, kterou musíš vyřídit co nejdříve poté, co přijedeš do Kanady. To však můžeš udělat jen ve větších městech, nikoli v menších městech, ve kterých pravděpodobně budeš pracovat.

Co mohu dělat během svého volného času?

Rezorty a hotely jsou umístěny spíše v turistických městech, ne velkoměstech. Přesto se nemusíš bát, že bys neměl o zábavu postaráno. Během léta na Tebe čeká turistika, kanoistika, kempování, horská cyklistika, golf, horolezectví, rafting, horská cyklistika, lenošení na pláži (je-li tedy některá poblíž) a mnohem více! V zimě se Ti nabízí plno zimních sportů – lyžování, snowboardování, jízda na běžkách, sněžnicích, bobech a saních, tubing nebo bruslení. Každé město má také kulturní život v podobě divadelních vystoupení, filmů, místních koncertů a nabídky mnoha hospod, restaurací a barů. Můžeš získat také různé slevy na místní atrakce a navštívit okolní města. Mimoto budeš mít určitě k dipozici plno aktivit, které Ti konkrétně dle svých možností nabídne hotel či rezort, ve kterém budeš pracovat.

 Co když se mi práce nebude líbit?

V takovém případě bychom Ti poradili, aby sis nejprve promluvil s vedením či personálem a pokusil se problémy vyřídit tímto způsobem, je-li to možné; Canago Ti může pomoci i s tímto. Ale pokud se rozhodneš ze stávající práce odejít, není naší povinností Ti zajišťovat jinou. Za zajištění nové práce už jsi zodpovědný Ty sám.

Co když dostanu výpověď?

Za obstarání nové práce jsi zodpovědný Ty, naše povinnost už to není.

Co mohu dělat po té, co mi skončí pracovní smlouva?

Můžeš si najít novou práci nebo začít cestovat napříč Kanadou! Tím, že už budeš nějakou dobu v Kanadě žít a pracovat, uvidíš, že není tak těžké si sehnat novou práci. Tvůj původní majitel Ti může poskytnout práci i nadále, pokud tedy poskytuje zaměstnání i pro následující sezónu. Nebo, možná budeš chtít vyzkoušet něco úplně nového, co třeba tzv. „woofing“ – práce dobrovolníka na farmě výměnou za pokoj a přístřeší zdarma?!

Jak dlouho mohu v Kanadě zůstat?

Tvé pracovní povolení je platné po dobu jednoho roku od data, kdy přiletíš do Kanady. O nové vízum můžeš zažádat, pokud jsi stále ještě v Kanadě nebo znovu poté, co se vrátíš domů.

Mohu si svůj pobyt prodloužit?

Bohužel ne, ale můžeš si zažádat o nové pracovní a cestovní vízum. Není to tedy prodloužení, jedná se o úplně nové vízum. Požádáš o něj stejně tak jako první rok s tím rozdílem, že tentokrát pro něj můžeš zažádat během svého pobytu v Kanadě. Pracovní a cestovní víza jsou vydávána každý rok v lednu, takže jakmile se začnou vydávat, buď připraven a zažádej si o něj. Pokud žádáš během svého pobytu v Kanadě, můžeš dostat nové vízum, zatímco tvé současné vízum stále platí. K tomu je potřeba bezpečně uschovat potvrzující dopis z imigračního oddělení. Jakmile se bude blížit doba expirace tvého víza (přiblížně týden předem), stačí jen vzít potvrzující dopis, udělat si výlet k nejbližšímu hraničnímu předělu mezi Kanadou a USA, jednoduše projít skrz hranice na území Ameriky a zase vejít zpět do Kanady a je to!